Articole de blog - Ie Nationala

Sarbatorile romanesti sunt cele mai potrivite momente pentru a purta o ie!

O femeie stilata stie ca, pentru orice ocazie speciala, tinuta ei trebuie sa fie deosebita. Sarbatorile romanesti sunt ocazii speciale celebrate anual cu mult fast, respectandu-se (mai mult sau mai putin) traditiile stravechi. Aceste momente sunt, poate, cele mai bune ocazii de a-ti purta ia sau celelalte articolele vestimentare de inspiratie traditionala.

Citeste in continuare pentru a afla sfaturile despre cum poate fi purtata ia in clipele anuale de sarbatoare, atat in timpul sezonului cald, cat si in timpul sezonului rece! 

Cuprins

  1. Importanta sarbatorilor romanesti traditionale 
  2. Principalele sarbatori ale romanilor din timpul sezonului rece

2.1 Craciunul – sarbatoarea cu o multime de traditii romanesti

2.2 Sarbatorirea zilei nationale a romanilor

  • Principalele sarbatori la romani din timpul sezonului cald
  • Motive pentru a purta o ie in timpul sarbatorilor romanesti

1. Importanta sarbatorilor romanesti traditionale

Sarbatorile au o importanta deosebita in vietile romanilor, atat din punct de vedere al religiei, cat si din perspectiva culturala (datorita traditiilor stravechi din toate regiunile tarii). Obiceiuri precum mersul cu capra sau cu sorcova, dansul ursului si multe altele sunt o punte de legatura intre prezent si trecut. Desi ele sunt practicate in prezent doar la sate, cu siguranta le-ai privit difuzate la televizor de cel putin cateva ori. In plus, in anumite zone, se respecta cu sfintenie portul popular in timpul zilelor de sarbatoare. De la camasa traditionala, pana la vesta si itari, unii romani aleg aceasta vestimentatie pentru momentele speciale. 

Unul dintre cele mai importante elemente care creste valoarea zilelor de sarbatoare, este reperezentat de faptul ca ofera oportunitatea de a fi aproape de cei dragi, de a petrece timp impreuna si de a oferi cadouri. Pentru majoritatea romanilor, zilele de sarbatoare nu ar mai avea aceeasi insemnatate daca nu ar putea sa le petreaca alaturi de familie. Esenta farmecului lor se afla chiar in timpul petrecut alaturi de familie si prieteni. 

Pe langa „principalele” sarbatori, precum Craciunul si Pastele, calendarul ortodox e marcat cu numeroase zile care celebreaza viata sfintilor. De aici provin si zilele onomastice sau zilele numelui. Spre exemplu, daca te cheama Elena, in data de 21 mai, cand se sarbatoreste ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, este si ziua ta de nume. O oportunitate fantastica sa iti pregatesti o tinuta speciala, compusa dintr-o ie si pereche de pantaloni din piele.

2. Principalele sarbatori ale romanilor din timpul sezonului rece

In sezonul rece, principalele momente de sarbatoare sunt, evident, Ziua Nationala a Romaniei, Craciunul si Anul Nou. Dupa cum toate romancele stiu, in ajunul Anului Nou este necesar sa poarte cele mai bune haine. Noaptea e una vesela, in care se celebreaza atat trecerea unui an, cat si sosirea altuia. Poate cea mai cunoscuta superstitie din aceasta noapte e ca trebuie sa porti un articol vestimentar sau un accesoriu de culoare rosie, pentru a avea noroc in urmatorul an. Noi iti propunem fie o rochie din satin rosu, fie o rochie neagra, cu motive traditionale de culoare rosie. 

Stiai ca termenul de „revelion” nu este cel original pentru numele serii dintre ani? Ea se numeste, traditional, „ingropatul” sau „innoirea” anului. Chiar si romanii celebrau seara dintre ani, numind-o „Saturnalia” (dupa zeul Saturn). Acum mult timp, Anul Nou era sarbatorit in aceeasi data cu Craciunul de catre persoanele crestine. De aici provine denumirea de „Craciunul cel mic” atribuita Anului Nou. 

Alte momente importante din sezonul rece sunt: ajunul Bobotezei si Boboteaza (sau Botezul Domnului), in data de 5 si, respectiv, 6 ianuarie. Persoanele care isi doresc sa fie ferite de necazuri, sa fie sanatoase de-a lungul noului an si, de asemenea, fetele care spera sa isi gaseasca sotul, tin post negru in ajunul Bobotezei. Stiai ca un alt obicei stravechi presupune ca hainele nu trebuie sa fie spalate pentru opt zile, intrucat apele au fost sfintite si spalatul rufelor le va murdari?

O populara expresie romaneasca „gerul Bobotezei” a luat nastere pentru ca aceasta perioada a lunii ianuarie este, aproape intotdeauna, extraordinar de friguroasa. Recomandarea noastra este sa porti un palton brodat cu motive traditionale romanesti sau o ie cu maneca lunga

In plus, aproape de finalul lunii ianuarie, respectiv in data de 24 ianuarie, se sarbatoreste Unirea Principatelor Romane, cunoscuta si sub numele de „Mica Unire”, care a avut loc in 1859. Aceasta e o alta zi cand merita, cu adevarat, sa porti o ie autentica, intrucat a reprezentat primul pas in crearea Romaniei moderne. 

Nu putem uita ziua de 24 februarie, zi de sarbatorire a iubirii la romani. Dragobetele este considerat zeul tineretii, al bunei dispozitii si, evident, al dragostei. In trecut, in dimineata de 24 februarie, fetele adunau zapada proaspata, o lasau la topit si apoi se spalau cu ea pe ten si pe par, cu speranta de a fi placute celor care le admirau. In timpurile noastre, cuplurile sarbatoresc aceasta zi oferindu-si cadouri precum flori si ciocolata.

Totusi, din ce in ce mai multa popularitate castiga in Romania ziua de 14 februarie, cand se sarbatoreste in occident ziua iubirii, si anume, Valentine’s Day sau Ziua Indragostitilor.

2.1. Craciunul – sarbatoarea cu o multime de traditii romanesti

Printre cele mai populare sarbatori romanesti se numara, evident, Craciunul. De la elementele decorative care impodobesc marile orase, pana la frumoasele targuri de Craciun si mirosul de vin fiert, aceasta perioada este una cu o atmosfera aparte. E sarbatorit incepand cu seara de Ajun, din 24 decembrie si continuand pana in data de 27 decembrie, ea fiind a treia si ultima zi de Craciun. 

Masa de Craciun, luata in familie sau alaturi de prieteni, este o oportunitate perfecta de a purta o ie, impreuna cu o pereche de pantaloni de culoare neagra sau, de ce nu, chiar o rochie cu broderie traditionala, impreuna cu o pereche de cizme inalte.

O tinuta de acest tip te va ajuta sa simti cu adevarat atmosfera de sarbatoare, in special daca si restul familiei sau prietenilor poarta articole vestimentare traditionale. Vei gasi atat ii pentru copii, cat si pentru iubitul sau sotul tau. 

In ceea ce priveste cadourile, trebuie sa stii ca oferirea unei ii, a unei veste sau a unei rochii, poate reprezenta un cadou special pentru o persoana draga tie. Poti alege un model cu o broderie deosebita, poate chiar in culorile preferate ale prietenei sau mamei tale. Braurile brodate sunt, de asemenea, cadouri perfecte pentru aceasta perioada a anului. Ele vor fi apreciate de catre orice prietena care iubeste moda si isi doreste sa valorifice la maximum autenticitatea portului romanesc. 

Se considera ca anumite cadouri sunt aducatoare de noroc. Printre ele se numara: bijuteriile din metale pretioase (aur sau argint), parfumurile (cele cu miros dulce), paharele de cristal si diversele carti. De asemenea, persoanele superstitioase considera ca aduc ghinion cadouri precum perlele negre, papucii, cutitele, oglinzile si multe altele. Se spune ca, daca in timpul sarbatorilor de iarna vei varsa vin pe masa, vei strica un pahar alb sau iti va tiui urechea stanga, vei avea noroc. O veche superstitie presupune ca, daca vei da cu matura in ziua de Ajun, iti vei alunga norocul din locuinta. Asadar, gospodinele din satele unde se respecta vechile obiceiuri si superstitii se ocupa de curatenie inainte de 24 decembrie. 

Impodobirea bradului este cea mai iubita activitate a Craciunului, atat de catre cei mici, cat si de catre adulti. De la globuri stralucitoare, pana la beteala si clasicele saloane, impodobirea bradului se face, de regula, in familie. E un obicei cu o influenta occidentala, provenind din Germania. Se obisnuia ca bradul sa se impodobeasca in data de 24 decembrie si sa se desfaca dupa trecerea zilei de Anul Nou. Insa, acum, tot mai multe familii impodobesc bradul chiar la inceputul sau mijlocul lunii decembrie pentru a se putea bucura cat mai mult timp de el.

O alta traditie in timpul ajunului este colindatul. Se practica din ce in ce mai rar, obiceiul fiind totusi intalnit in zonele rurale. La fel ca portul popular, care difera de la regiune la regiune, si colindele au mai multe variante, specifice fiecarei zone. Cu toate acestea, diversele colinde produse de unii celebri artisti de muzica pop sunt adevarate hituri in luna decembrie, reusind sa incalzeasca orice locuinta. 

Stiai ca ziua de 25 decembrie era sarbatorita de catre romani drept ziua in care s-a nascut Soarele? Crestinismul a preluat apoi aceasta data si a stabilit-o ca fiind ziua de nastere a lui Iisus, din dorinta de a reusi sa converteasca poporul la crestinism, imbinand cele doua culturi. 

2.2. Sarbatorirea zilei nationale a romanilor

Sarbatoarea oficiala a zilei Romaniei este in data de 1 decembrie. Aceasta e ziua in care, in 1918, a avut loc unirea Banatului, a Transilvaniei, a Crisanei si Maramuresului cu Romania, prin Proclamatia de la Alba Iulia. Desi nu este o sarbatoare de natura religioasa, e respectata cu sfintenie de catre poporul roman, fiind o zi in care fiecare celebreaza, cum poate mai bine, Romania. 

Ce poate fi mai simbolic pentru a celebra bogata istorie a tarii, decat purtarea unei ii? Cu ajutorul acestei piese vestimentare, vei contribui la afirmarea identitatii romanesti, dar si a traditiilor care au reusit sa supravietuiasca de sute de ani. Ia e, poate, cel mai recunoscut simbol romanesc la nivel mondial, iubit atat de catre staruri, cat si de catre diversii creatori de moda sau artisti. 

Pe langa purtarea unei ii in aceasta zi importanta, poti alege si alte articole vestimentare, precum o vesta, un cardigan sau pulover brodat, o fusta cu motive traditionale sau poate chiar un compleu traditional.

Sursa foto: www.IeNationala.ro
Click aici pentru mai multe detalii!
Postat de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *