Articole de blog - Ie Nationala

Iile sunt unele dintre cele mai vechi articole vestimentare specifice portului popular romanesc. Nu se stie cu exactitate perioada in care a aparut, insa exista anumite speculatii cum ca primele ii ar putea data din perioada culturii Cucuteni, care a luat nastere, aproximativ, in anul 5500 inainte de Hristos, fiind o cultura preistorica din spatiul carpato-danubiano-pontic.

Iile si-au schimbat aspectul de-a lungul timpului. Motivele traditionale romanesti de pe ii sunt incarcate de semnificatii, reprezentand anumite simboluri specifice ocaziilor sau semne ale spiritualitatii. Exista modele si croieli diferite specifice fiecarei regiuni. 

Aceasta piesa de imbracaminte se realizeaza manual, prin croit. Are la baza o formula de lucru straveche. Ia este o bucatica din lumea fascinanta a satului de demult si poate fi purtata si in zilele noastre asortata cu orice, fie ca este vorba despre fusta sau chiar blugi. 

Cuprins

  1. Care este structura unei ii 
  2. Cum sa croiesti o ie utilizand tipare
  3. Materialele necesare pentru croitul iilor

1. Care este structura unei ii

Modelele de pe ie nu sunt puse la intamplare sau doar cu scop estetic, ci au semnificatii foarte bine stabilite, cunoscute din mosi-stramosi. Fiecare ie cusuta manual are propria poveste. Majoritatea iilor au o structura fixa, ca orice alta bluza: guler – care poate fi incretit din maneci sau de tip T-shirt, maneci, piept si foarte multe dintre ele, au si altita, care este modelul brodat sub umeri. Tiparul se schimba de la regiune la regiune. 

Motivele de pe ie de diferite forme si cusaturi reprezinta viata si natura. Cretul, adica dreptunghiul de pe spate reprezinta cerul si stelele. Al doilea dreptunghi de sub el, de cele mai multe ori de culoare diferita, simbolizeaza cerul, apoi liniile care curg in jos de-alungul iei semnfica, evident, raurile, care se varsa in cele din urma in mare. Desigur, in functie de regiune sau de alegerea creatoarei anumite elemente din aceste structura pot lipsi. De exemplu, ia din Nistru reprezinta raul intr-o linie orizontala, in loc de doua linii verticale care curg in jos. Explicatia acestui lucru este sublinierea ideii faptului ca nu exista nimic dincolo de Nistru.  

2. Cum sa croiesti o ie utilizand tipare

Tiparul pentru croirea iei este unul aproximativ universal. La iile pentru femei cu incretitura la gat se masoara mai intai persoana care va fi purtatoare si se marcheaza panza de bumbac in mai multe parti pentru a fi taiate si cusute. Manecile si altitele se taie in fasii separate si se cos la pieptari. Insa, pentru a se putea realiza incretitura la gat, trebuie sa se taie un sfert din fiecare parte a pieptarului din partile din spre manecile de sus. Prin urmare, ar trebui sa existe in total 7 fasii taiate: doua maneci, doi pieptari, doua altite si un spate.

Ia cu altita este una dintre cele mai raspandite in tara. Ea este confectionata in zilele noastre din panza de bumbac, insa in trecut se folosea mai degraba panza de in si canepa. 

In cazul iilor pentru barbati, este nevoie de putin mai mult material. Camasa dreapta cu “barbure”, exclusiv pentru barbati, are nevoie de mult mai multa precizie pentru ornarea clinilor in forma de triunghi. Ceea ce este diferit fata de croiala iei cu altita este faptul ca aceasta camasa nu necesita pieptari. Partile de fata si spate sunt formate dintr-o singura fasie care trebuie sa contina o despicatura pentru cap. La aceasta fasie se atasaza clinii, manecile si pavele. 

3. Materialele necesare pentru croitul iilor

Se pot folosi mai multe materiale pentru croiala iilor. Insa, cel mai utilizat material este panza topita din bumbac, care este de preferat sa fie de calitate. De asemenea, trebuie sa fie tesuta in borangic sau marchizet. Pentru a recunoaste calitatea unei ii dupa material, panza trebuie sa fie moale si fina la atingere. Totusi, daca iti doresti sa fii creativa, poti folosi si alte materiale. De exemplu, in vremurile grele cand nu se mai importau materialele necesare croirii iei, femeile foloseau perdele pentru realizarea acestei minunate piese vestimentare. 

Pentru broderie se folosesc fire de bumbac sau vascoza, iar pentru ornamente poti utiliza margele micute, paiete sau fire de aur. 

Asadar, ia se poate croi foarte usor folosind tipare, insa procesul poate fi unul indelungat, in special pentru incepatori. 

Sursa foto: Pinterest.com, Shutterstock.com

Postat de admin

One thought on “<h2>Croitul unei ii – Toți pașii pe care trebuie să îi cunoști</h2>”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *