Articole de blog - Ie Nationala

Detail of colored costumes from Hateg area. Close-up of Romanian traditional clothing. Popular art, hand-made embroidery.

Se spune ca nu poti cunoaste niciodata cu adevarat cultura unei tari pana nu afli cate ceva despre folclorul sau. In cazul Romaniei, un element extrem de important al culturii este reprezentat de arta populara.

Avand o traditie de sute de ani in spate, arta populara este un mestesug specific spatiului autohton, care poate spune foarte multe despre obiceiurile si crezurile unei culturi. Desi nu mai este la fel de raspandita si practicata ca in trecut, se gasesc inca pe teritoriul Romaniei numerosi mestesugari care stapanesc maiestria acestei arte. Dedicandu-si intreg timpul creatiei, acestia nu numai ca au ramas fideli spiritului national, ci l-au transformat chiar intr-un stil de viata plin de puritate si pasiune.

 Afla in acest articol ce este arta populara, ce specific are si care sunt principalele categorii de arta practicate pe teritoriul romanesc. 

Cuprins:

  1. Arta populara: ce inseamna arta populara?
  2. Arta populara romaneasca: exemple de mestesuguri specifice spatiului romanesc
1. Arta populara: ce inseamna arta populara?

Situandu-se la granita dintre maiestria creativa si mostenirea culturala, arta populara este un domeniu care a rezistat probei timpului, practicandu-se, inca, in prezent. De obicei, obiectele decorative traditionale nu poarta semnatura creatorilor lor, fiind oferite iubitorilor de mestesuguri drept patrimoniu al foclorului si al specificului regional sau national. 

Pentru ca fiecare element care tine de arta populara este realizat in mod manual, aceasta se bucura de reputatia unicitatii si originalitatii. Cu alte cuvinte, nu vei gasi niciodata doua obiecte artistice traditionale care sa fie exact la fel. 

Una dintre cele mai importante caracteristici ale artei populare este uzul culorilor si al motivelor geometrice si florale pentru a reda specificul regiunii de care aceasta apartine. Natura este deseori reimaginata, sculptata, pictata sau brodata in tesaturi de mana priceputa a maiestrului mestesugar, care transforma lumea inconjuratoare in obiect decorativ. Motivele geometrice completeaza in mod ideal acest peisaj, abstractizandu-l sub diverse forme: linii, cercuri, romburi sau patrate.

Pentru crearea obiectelor artistice traditionale se folosesc materiale naturale foarte putin prelucrate, precum lutul, lemnul, inul sau bumbacul. Artistii mestesugari pun foarte mare accent pe echilibrul dintre util si decorativ, oferind iubitorilor de folclor obiecte ce pot fi folosite atat in viata de zi cu zi, cat si ca pure elemente decorative

2. Arta populara romaneasca: exemple de mestesuguri specifice spatiului romanesc

Pentru ca arta populara este inspirata de traditie si utilitate, aceasta este prezenta in aproape fiecare aspect al vietii de zi cu zi. De la vestimentatie sau accesorii decorative, pana la elemente de uz casnic, orice admirator al spiritului autohton poate gasi pe pietele locale obiecte artizanale care imbina functionalitatea cu bogata mostenire culturala a spiritului national. 

  • Arta textilelor si tesaturilor:

Fiind practicata in mod traditional de femei, arta populara a textilelor se numara printre cele mai bogate si variate aspecte ale folclorului romanesc. Pentru realizarea textilelor sau obiectelor vestimentare traditionale se folosesc materiale precum inul sau bumbacul, prelucrate de mana sau la razboiul de tesut. Tesatura este decorata printr-o broderie cu model geometric sau vegetal, care variaza in functie de regiunea de provenienta.

 Unul dintre cele mai importante elemente ale artei populare a textilelor este costumul national, format din ie, fusta si brau (pentru femei) si camasa sau ie barbateasca si pantaloni (pentru barbati). 

Pentru orice iubitor al spiritului national, nimic nu caracterizeaza mai bine bogatia culturala romaneasca decat o ie autentica sau o vesta traditionala brodata manual.

  • Arta lemnului:

  Mestesugarii specializati in arta lemnului transforma aceasta materie prima in adevarate opere de arta. Folosindu-se de elemente precum securea sau dalta, artistii populari sculpteaza lemnul si creeaza cu ajutorul lui o gama foarte variata de elemente de uz casnic, de la linguri, farfurii sau cani, pana la obiecte de mobilier.

  Accentul principal in prelucrarea artistica a lemnului este reprezentat de decor. Fiecare obiect traditional realizat manual este ornamentat cu motive specifice folclorului local, prin cioplire si daltuire, tehnici bine stapanite si mostenite in timp de la o generatie la alta. 

  •  Arta ceramicii si olaritul

  Datand inca din perioada neoliticului, arta ceramicii este una dintre cele mai vechi mosteniri culturale ale poporului roman. Olaritul este un mestesug practicat in mod frecvent in numeroase regiuni ale Romaniei chiar si astazi, iar obiectele rezultatele in urma acestuia se situeaza in mod ideal la granita dintre arta si utilitate.

  Fiind modelata pe roata olarului, ceramica poate fi arsa atat cu oxigenare, cat si fara, rezultand, astfel, cele doua culori care caracterizeaza obiectele artistice traditionale: rosul si negrul. Dupa ce este modelata sub diverse forme, aceasta este ornata cu motive populare specifice zonei etnografice, in deosebi geometrice.

Acestea nu sunt simple elemente decorative, ci abstractizari ale diverselor simboluri care caracterizeaza spiritul autohton: solare, vegetale sau zoomorfe.  Arta ceramicii presupune un spirit tehnic foarte bine dezvoltat, mostenit de la predecesori, punand foarte mare accent nu numai pe ornament, ci si pe forma si cromatica. 

Arta populara nu este numai o reprezentare a specificului romanesc, ci si o continuare a celor mai vechi traditii ale vietii autohtone. Imbinand creativitatea, spiritualitatea si utilitatea, artele traditionale se numara printre cele mai importante aspecte ale mostenirii culturale. 

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com. 

Postat de admin

One thought on “<h2>Arta populara – creatorii anonimi care continua traditia</h2>”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *