Articole de blog - Ie Nationala

Tipuri de etamina – ce este etamina si cum o poti folosi pentru a crea broderii traditionale autentice

  Cusatura in cruce se numara printre cele mai des folosite tehnici in broderia traditionala, cu ajutorul ei putand fi realizare numeroase modele brodate abstracte sau geometrice. Acestea sunt, ulterior, folosite in piesele vestimentare populare, pentru a crea specificul si coloritul acestora in functie de zona de provenienta. 

  Materialul folosit, in majoritatea cazurilor, in realizarea acestui tip de cusatura este etamina, un tip de panza prelucrat in mod special pentru a putea facilita tehnica broderiei si pentru a ajuta artistul in crearea unor modele cat mai specifice. In functie de rezultatul pe care iti doresti sa il obtii, poti folosi diferite tipuri de etamina pentru a-ti usura parcursul creativ. 

  Citeste acest articol pentru a afla ce reprezinta cu exactitate etamina, cum o poti folosi pentru a broda modele traditionale prin cusatura in cruce si prin ce pot fi diferentiate principalele subcategorii ale acestui material. 

Cuprins: 

1. Etamina: ce este etamina si cum o poti folosi in arta broderiei

2. Tipuri de etamina: care sunt principalele feluri de etamina pe care le poti gasi pe piata si prin ce se diferentiaza acestea

1. Etamina: ce este etamina si cum o poti folosi in arta broderiei

Prin definitie, etamina reprezinta o tesatura rara, fabricata din materiale de origine naturala, utilizata in special in arta broderiei. Tesatura din care aceasta este confectionata poate sa difere de la un model la altul, de la bumbac, in, matase sau chiar lana, pana la diverse amestecuri ale acestor materiale. Firul folosit, de regula, in broderia pe etamina este cel de tip mouline, fabricat din bumbac si utilizat, indeosebi, in tehnica goblenului.

Data fiind exactitatea si diversitatea cusaturilor care pot fi obtinute din lucrul pe aceasta suprafata, etamina este utilizata, in cea mai mare parte a cazurilor, in confectionarea si ornarea costumelor populare sau altor piese vestimentare de inspiratie traditionala, precum fustele sau vestele. Rezultatele cusaturilor pe etamina pot fi extrem de spectaculoase, caci prin tehnica punctului in cruce poate fi creata o varietate impresionanta de forme abstracte sau geometrice ori de modele cu specific autohton.

Pentru a realiza astfel de lucrari, materialul se decupeaza in functie de dimensiunile modelului pe care iti doresti sa il brodezi. Poti folosi etamina atat pentru a crea tablouri impresionante in broderie, cat si pentru a lucra in detaliu anumite detalii ornamentale, folosite, apoi, pentru decorarea pieselor vestimentare, fie ele populare sau piese moderne, de inspiratie traditionala.

2.Tipuri de etamina: care sunt principalele feluri de etamina pe care le poti gasi pe piata si prin ce se diferentiaza acestea

Pe langa diversitatea materialelor din care este confectionata, etamina poate fi gasita sub o varietate impresionanta de culori, de la pasteluri sau nuante vii, pana la alb sau negru, reprezentant, de altfel, chiar variantele cele mai comune. In general, etamina inchisa la culoare este considerata a fi mai dificil de brodat, dat fiind faptul ca, in cazul sau, estimarea suprafetelor si numararea ochiurilor pot fi impiedicate de cromatica. Din acest motiv, majoritatea artistilor aleg sa foloseasca materialul alb asemanator canvasului, care permite un control mai facil al cusaturii.

            Din punctul de vedere al tehnicii pe care iti doresti sa o abordezi pentru realizarea broderiei tale, exista diferite modele de etamina pe care le poti utiliza. Iata care sunt cele mai des intalnite:

  • Etamina de tip Aida:

  Datorita formei sale patrate, care permite o numaratoare exacta a ochiurilor pentru estimarea modelului final, etamina Aida este extrem de populara in randul celor care sunt specializati pe tehnica punctului in cruce. Aceasta este, insa, extrem de versatila si poate fi folosita si pentru multe alte tehnici de cusut, inclusiv in cazul broderiei plate sau a celei de tip Assisi (tehnica veche, in cadrul careia modelul nu este obtinut prin cusatura propriu-zisa a matricei, ci prin umplerea fundalului cusut). 

  Etamina de tip Aida poate fi gasita sub o varietate larga de culori si dimensiuni, de la 11 pana la 22 de ochiuri. In cazul incepatorilor in arta broderiei, poate fi folosita si cea de tip Herta, inrudita cu cea de tip Aida, dar prezentand un numar mai mic de ochiuri, pentru a facilita cusatura. 

  • Etamina Hardanger:

  Avandu-si spatiul de origine in Norvegia, etamina Hardanger este confectionata in totalitate din bumbac natural si are 22 de ochiuri/metru patrat. Dat fiind materialul de fabricatie, aceasta este disponibila in comert intr-o varietate destul de limitata de culori. 

Specificul etaminei de tip Hardanger consta in faptul ca este tesuta in dublu fir, putand fi utilizata atat pentru broderii in cruce, cat si pentru broderia de tip blackwork (compusa din modele geometrice tesute, in general, in fir negru).

  De asemenea, in functie de scopul pe care il are broderia, poti folosi materiale de nivele diferite de duritate. Astfel, pentru realizarea goblenurilor sau tablourilor in cusatura, este recomandat sa optezi pentru etamina apretata, mai dura. Daca iti doresti sa realizezi motive ornamentale pentru piese de vestimentatie de inspiratie traditionala, opteaza pentru etamina semiapretata sau neapretata, caci aceasta este mai moale si poate fi mai usor integrata in structura piesei pe care o decorezi. 

  Alaturi de tipul acului sau al firului folosit in cusatura, etamina reprezinta un element esential in tehnica broderiei. In functie de rezultatul pe care ti-l doresti, aceasta trebuie sa fie aleasa cu grija, pentru a se mula atat pe tehnica pe care o vei folosi, cat si pe utilitatea sa finala. 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, ro.Pinterest.com. 

Postat de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *