Repere despre portul masculin in materie de camasi traditionale

In: Ie nationala On: vineri, martie 22, 2019 Comment: 0 Hit: 3426

Camasa traditionala masculina este realizata, dupa “reteta” de odinioara, din panza de canepa, canepa cu bumbac sau in. Se distinge prin cusaturi la gat, poale si tiv. Acestea sunt innobilate de broderie.

Camasa traditionala masculina este realizata, dupa “reteta” de odinioara, din panza de canepa, canepa cu bumbac sau in. Se distinge prin cusaturi la gat, poale si tiv. Acestea sunt innobilate de broderie.

Este gresit spus ca exista ii masculine, intrucat acest termen este corelat doar cu tinuta feminina. Barbatii poarta camasi traditionale, compuse de regula din dreptunghiuri ce se unesc. Existau diferentieri de stil intre aceste camasi potrivite pentru zilele de sarbatoare si cele de zi cu zi. Spre exemplu, camasilea traditionale purtate la munca campului erau simple, fara ornamente, iar cele pentru zilele de sarbatoarea dispuneau de nelipsita broderie la gat, guler, umeri si piept.

Tot in spirit pur traditional este si camasa lunga. Aceasta este de fapt reala definitie a camasii masculine traditionale – cu poale, cu maneci largi, purtata peste pantaloni, acoperind genunchii, cu brau purtat pe talie.

Camasile traditionale in functie de zona tarii

O diferenta intre tipurile de camasi masculine traditionale se face la nivel de broderie. Dupa cum exista varietate si in cazul iilor, camasile pentru barbati sunt distincte in functie de zona tarii:

Muscel – dintre tipurile de camasi se disting cele cu platca simpla, cu clini si cea fara ornamente. Se disting de asemenea prin faptul ca la gat, piept si umeri cusaturile sunt facute in culori diferite, cu motive geometrice de cele mai multe ori.

Zona Moldovei – in aceasta zona sunt doua tipuri de camasi specifice, cea batraneasca fiind facuta dintr-o singura bucata de panza, cu broderie bogata, si cea cu fusta.

Hunedoara – in aceasta zona sunt specifice camasile lungi, pana la genunchi. In stil pur traditional acestea erau chiar si mai lungi, ajungand pana la pulpa piciorului, tesuta din fuior de canepa, ce nu dispuneau de ornamente cusute.

Botosani – camasa dreapta este specifica acestei zone. Camasile de zi cu zi erau facute din panza de canepa, iar cele de sarbatoare din canepa de bumbac, in sau bumbac. De regula camasile erau simple, fara ornament, cusatura simpla. In timp au aparut alte tendinte, camasile de sarbatoare devenind ornate cu cheite, stalpisori si multe altele.

Tara Oasului – de data aceasta este vorba de camasi mai scurte, cu maneci largi. Ca ornamente acestea se aseamana cu iile, chiar si cromatic vorbind. Se realizau din canepa, intrucat pastoritul nu se practica, deci lana nu era materie prima la indemana. Dupa Primul Razboi Mondial a aparut o noua tendinta, cea a camasilor cu mansete.

Tara Hategului – in materie de camasi masculine se distingeau modele diferite in functie de varsta. Camasile de sarbatoare erau subtiri, cu pumnasi la mansete. Pentru tineri camasile aveau modele negre, la cei trecuti de 40 de ani fiind vorba de modele cu pui albi.

 

Camasi traditionale din  gama noastra

O categorie speciala o dedicam acestor tipuri de camasi, pentru barbati. Sunt creatii din panza de bumbac, ornamentate in culori diverse. Acestea au reperul broderiei, prezenta la guler, la mansete si pe piept, au clasica taietura la gat si se inchid in snur. Desi clasica varianta este de camasa alba, dispunem si de optiuni pe negru, cu un contrast elegant al broderiei colorate.

Frumusetea portului traditional este ceea ce ne dorim sa ducem mai departe. Indiferent de stilul modern care acapareaza, de tendintele care apar, portul popular este atemporal. De aceea, sub o forma stilizata, aducem in atentia celor interesati modele de camasi in acest caz, ce se pot integra cu succes in tinutele de actualitate.

O completare a acestor camasi confortabile si care prezinta modele traditionale inedite sunt si vestele, bogat brodate. Intreaga gama de optiuni o veti regasi in cadrul paginii noastre oficiale.

 

 

 

 

Comments

Leave your comment

Top