Ia stilizata si ia autentica

In: Ie nationala On: marţi, ianuarie 29, 2019 Comment: 0 Hit: 620

 Ia are un statut bine consolidat, fiind un articol vestimentar purtat cu mandrie, devenit un simbol al neamului. Exista, dupa cum bine stim cu totii, si o zi dedicata acesteia. Dar pentru ca este absolut firesc, sa cunoastem cum se diferentiaza o ie stilizata de una autentica.

Ia are un statut bine consolidat, fiind un articol vestimentar purtat cu mandrie, devenit un simbol al neamului. Exista, dupa cum bine stim cu totii, si o zi dedicata acesteia. Dar pentru ca este absolut firesc, sa cunoastem cum se diferentiaza o ie stilizata de una autentica.

Realizata din bumbac, in sau borangic, poate chiar din canepa, o ie se diferentiaza prin simbolurile brodate si prin detalii. Spre exemplu putini stiu ca deschizatura unei ii avea un rol practic. Exista diferenta clara intre o ie pentru domnisoare si una pentru femei casatorite, mame – acestea din urma alaptau oricand, oriunde, astfel ca deschizatura iei trebuia sa fie larga. In schimb, pentru fetele tinere deschizatura putea fi chiar si numai pe o parte, pe umar.

Broderia

Ia autentica are doar broderie manual cusuta. Pe dos se poate observa si daca acea cusatura este autentica, distinctive aici fiind pasiturile si nodurile firelor. Un ochi vigilent poate distinge de asemenea ca modelele sunt fine, broderie marunta si atent executata.

In plus, se respecta aceeasi compozitie mereu. Maneca este compusa din altita, rauri de broderie si incret; la piept decorul este despre rauri de broderie, cu motive traditionale.

Nici materialul nu este de neglijat. In cazul unei ii autentice acesta este unul natural. In special se foloseau panza topita de bumbac, tesuta de casa, borangic sau marchizet. Diferentieri se fac si la croi sau cromatica. Putini stiu ca in trecut, neexistand optiuni prea simple de colorare a tesaturilor se opta pentru coloranti naturali din extracte vegetale. Un proces de acest gen era migalos, culorile nefiind atat de vibrante. Totusi, culorile erau variate si combinate placut, in tonuri chiar indraznete de rosu spre exemplu, destul de des intalnit.

Iile autentice au fost mereu considerate un manifest al creativitatii. In randul celor care le purtau existau pretentii destul de mari legate de aspect si asta pentru ca nu se dorea nicicand ca si alte fete sa aiba acelasi tip de camasa, cu aceeasi broderie sau coloristica. Asadar, manate de dorinta de a fi unice, ele insele isi creau camasi unice. Ori cand sunt lucrate in serie, tiparele se repeta in mod fidel.

Ia stilizata

Atat timp cat ornamentele unei ii stilizate nu deranjeaza ochiul, nu epateaza nu se poate spune ca este deranjant. Iile stilizate au aparut poate ca o nevoie a publicului de a purta cu mandrie motivele traditioanale. In plus, arta creativa de realizare a iilor asa cum era candva s-a pierdut incet, incet. Putine mai sunt cele care pot realiza o astfel de camasa traditionala, cusuta dupa metodele de odinioara. Asadar s-au combinat concepte si modele, ajungandu-se la reinterpretari ale iilor autentice. Avantajul acestora a fost faptul ca se puteau integra in tinutele de actualitate, combinandu-se excelent cu incaltaminte moderna si variata. Asadar a fost destul de magulitor pentru cele interesate sa gaseasca o varianta de abordare de acest gen ce le permitea sa poarte o ie si in alte cadre decat strict cand era o ocazie speciala.

Febra acestor ii stilizate a ajuns destul de departe. Exista optiuni pentru femei, pentru barbati si copii. Ba chiar un fenomen de acest gen a trecut granitele tarii si a ajuns sa faca furori in lumea larga. Sunt binecunoscute aparitiilor marilor vedete ce poarta ii – Adele in 2012 pe coperta unei mari reviste sau aparitii pe podium semnate Carolina Herrera, spre exemplu.

In cadrul paginii noastre iile sunt de o varietate ce multumeste pe oricine. In timp ce multe dintre acestea sunt stilizate, o sectiune speciala o dedicam celor vintage, autentice. Pretul este de asemenea un reper pentru calitatea acestora. Pentru ca ne dorim ca ia sa aiba acel statut special pe care il merita ne dorim sa informam publicul despre ce inseamna ia adevarata si ce este ia moderna, casual. Oricare ar fi alegerea publicului, pretuirea fata de un astfel de articol vestimentar trebuie sa existe.  

Comments

Leave your comment

Top