Semnificatiile din spatele simbolurilor iilor romanesti

In: Ie nationala On: miercuri, noiembrie 21, 2018 Comment: 0 Hit: 1697

Poporul roman este unul din putinele care isi poarta istoria milenara in imbracaminte, in simboluri mestesugit alese, fiecare purtand un inteles anume, un anumit mesaj si o anume poveste. Ia romaneasca poarta o istorie fascinanta a unui neam si a unui pamant aflate intr-o stransa legatura de statornicie.

Poporul roman este unul din putinele care isi poarta istoria milenara in imbracaminte, in simboluri mestesugit alese, fiecare purtand un inteles anume, un anumit mesaj si o anume poveste. Ia romaneasca poarta o istorie fascinanta a unui neam si a unui pamant aflate intr-o stransa legatura de statornicie.

Broderiile bogate, unice, cusute manual, cu multa migala surprind prin frumusete si originalittae. Simbolurile brodate pe fata, pe spate sau maneci transmit povesti despre viata si familia acelor femei care au cusut astfel de camasi, despre zona geografica in care au fost realizate, dar si despre diversele preocupari mestesugaresti specifice satului. Nu sunt simple desene cusute pe panza, ci adevarate simboluri pline de magie si farmec, menite sa poarte noroc celei care o va purta, conform traditiei populare.

Sa descoperim impreuna care sunt semnificatiile simbolurilor folclorice pe care le intalnim la indragitele noastre ii romanesti!

Simbolul solar

Frecvent intalnit in randul camasilor traditionale, motivul solar este conturat, fie sub forma Soarelui, a florii-soarelui sau stilizat in figura unui cerc. Face parte din categoria simbolurilor ancestrale, care vorbeste despre forta divinitatii, despre caldura pe care o primim de la Soare, datatoarele de viata si generatoarele de belsug. De asemenea, in anumite creatii, capata o ilustrare care sugereaza ciclul vietii.

Cusatoreselor din Romania le este foarte drag acest simbol pentru ca infatiseaza intocmai esenta vietii, intocmai ca si roata care se invarte neincetat.

Simbolurile florale sau vegetale

La fel de des, intalnim pe iile romanesti mai multe motive inspirate din universul natural. Copacul si ramurile sale, stilizate artistic simbolizeaza trainicia, intelepciunea, reinvierea sau chiar viata. Frunzele verzi sau florile colorate fac trimitere la prosperitate si prospetime, fiind foarte iubite de-a lungul timpului de fetele din sat, dar si de femeile mai mature, mame sau bunici.

Frunza de vita de vie si ai sai ciorchini de struguri brodati cu fir mov, verde sau albastru vorbesc despre indeletnicirile oamenilor din zona, despre belsug si abundenta. De regula, acestea erau satele situate in preajma podgoriilor, unde activitatea de baza era legata de negotul cu vinuri.

Trifoilul cu patru foi este un simbol mai rar intalnit, semnificatia lui fiind de a atrage norocul in viata. Florile preferate de femei erau laleaua, floarea de cires sau de crin si trandafirul. Bluzele traditionale romanesti culese din regiunile mai muntoase au cel mai adesea brodate elemente naturale cu specific din acea zona, precum conurile si acele de brad, in timp ce in zona de campie, iile lustreaza elemente de tip agregar, legate de recolta, precum spicul de grau sau porumbul.

Simboluri geometrizate

Patratele, cercurile sau romburile sunt alte motive traditionale indragite de cusatorese, imbogatind si ele colectiile de ii romanesti. Liniile drepte fac referire calea dreapta in viata, ascensiunea sociala si marirea. Cercurile reflecta ciclicitatea vietii, perfectiunea sau anumite aspecte ce implica divinitatea.

Printre simbolurile care se mai regasesc, sunt: carligele - care atrag bunastarea si o ”prind” cu ajutorul clestilor, melcisorii – spirale stilizate care reprezinta un simbol foarte vechi cu o mare incarcatura spirituala, sfoara – simbolizeaza firul vietii, cruciulitele – o forma legata de spiritualitate si evolutie.

Simboluri inspirate din activitati

Viata de zi cu zi specifica satului romanesc reprezenta o adevarata sursa de inspiratie pentru modelele si imprimeurile care sa imbogateasca camasa traditionala. Roata este unul din simbolurile cele mai verdice care ilustra mestesugul specific unei zone, monedele de asemenea aratau puterea comertului, iar pestii erau formele preferate in acele sate unde erau mai multi pescari care isi duceau traiul cu ajutorul pescuitului.

 

Nu-i asa ca acum privesti iile cu alti ochi? Simbolurile pe care le ignoram pana acum poarta istorii fascinante care reprezinta stilul de viata, mediul si cultura unor generatii mai vechi care ne-au oferit astazi atatea povesti. Intra pe colectia noastra de ii traditionale si alege-ti si tu una care sa te reprezinte prin motivele si simbolurile ce le poarta!

Comments

Leave your comment

Top