Articole de blog - Ie Nationala

Modele de broderie – istoria unei culturi ascunsa in ac si ata

 Broderia reprezinta unul dintre cele mai vechi mestesuguri textile din lume, originile sale datand inca din perioada Antichitatii, cand fiecare popor isi exprima crezurile si specificul prin cusaturi bogate si maiestoase. Ca loc de origine, se spune ca aceasta a fost pentru prima data practicata de catre popoarele estice, in special China si Orientul Mijlociu. 

            Din punctul de vedere al culturii nationale, broderia traditionala are o istorie extrem de bogata in spate si aproape la fel de indelungata precum cea a poporului roman in sine. Nascandu-se si dezvoltandu-se aproape simultan cu obiceiurile, credintele si traditiile autohtone, arta broderiei face în prezent parte din artele populare care ascund, in esenta lor, chiar trecutul si valorile specifice spiritului national.

  Citeste acest articol pentru a afla care este originea broderiei traditionale romanesti si cum se manifesta ea prin multitudinea de motive, simboluri si tehnici stapanite cu maiestrie de broderii si croitorii populari.  

Cuprins:

  1. Modele de broderie: originea broderiei traditionale romanesti si principalele motive utilizate in ornamentarea portului popular
  2. Tipuri de broderii: tehnicile traditionale de brodat utilizate in confectionarea elementelor vestimentatiei nationale

1. Modele de broderie: originea broderiei traditionale romanesti si principalele motive utilizate in ornamentarea portului popular

La fel ca in cazul majoritatii spatiilor balcanice, broderia traditionala isi gaseste originile in specificul ornamental bizantin, creat prin armonizarea bogatiei texturilor si materialelor de inspiratie orientala cu simbolurile si canoanele religioase impuse de biserica. 

Majoritatea numelor artistilor broderi din spatiul romanesc medieval nu au fost pastrate de-a lungul istoriei, lucrarile lor reprezentant, in cea mai mare masura, creatii anonime realizate la nivelul curtilor sau al atelierelor manastiresti. Prin folosirea firului de aur sau argint, a matasii pretioase colorate si a cusaturilor armonioase in linii drepte sau curbate, broderia nationala a devenit in scurt timp un element definitoriu al culturii medievale romanesti.

Astfel, arta broderiei autohtone poate fi definita printr-un raport de echilibru intre simbol si ornament, indepartandu-se treptat, odata cu inaintarea in istorie, de originile sale bizantine si configurandu-si tot mai accentuat propria identitate, prin intermediul unor cusaturi si simboluri specifice. In prezent, aceasta este inca utilizata pentru ornamentarea iilor nationale autentice, patrunzand, in acelasi timp, si in confectionarea pieselor vestimentare moderne de inspiratie traditionala, precum rochiile sau fustele stilizate. Iata care sunt cele mai des utilizate simboluri in broderia traditionala si ce reprezinta acestea:

  • Motive filomorfice:

 Motivele filomorfice isi iau inspiratia din lumea plantelor, reproducand, prin arta cusutului, elemente precum flori, arbori sau chiar seminte si reprezentand, la origine, simbioza dintre taranul roman si natura care il inconjoara 

  • Motive zoomorfice:

 Reprezentand abstractizari ale lumii animale, zoomorfiile sunt, in cea mai mare parte, realizate printr-un amalgam de motive geometrice. Astfel, universul animal este simbolizat in broderie prin elemente geometrice simple precum cercul, rombul sau triunghiul. 

  • Motive fiziomorfice:

  In mod similar zoomorfiilor, fiziomorfiile au rolul de a simboliza diferitele manifestari ale naturii prin intermediul formelor geometrice. Cel mai comun astfel de simbol utilizat in ornamentarea iilor sau vestelor este soarele, cu o semnificatie arhetipala pentru poporul roman, reprezentand insusi elementul care intretine viata. Acesta este realizat in mod abstract, prin intermediul cercului. Alaturi de el mai pot fi intalnite foarte des si simbolurile stelelor sau al fulgerului, reprezentat prin linia in zig-zag. 

2. Tipuri de broderii: tehnicile traditionale de brodat utilizate in confectionarea elementelor vestimentatiei traditionale

  Tehnicile de brodat traditionale pot fi clasificate pe baza punctului de cusut, repetat in linii drepte sau oblice cu scopul creatiei motivelor si, in final, a intregii compozitii ornamentale. Iata care sunt cele mai des intalnite tehnici de brodat utilizate in ornarea pieselor vestimentare populare 

  • Punctul inaintea acului:

  Tehnica „punctul inaintea acului” se executa introducand acul in panza si scotandu-l, dupa pasirea unui anumit numar de fire (in functie de densitatea materialului), in linie orizontala. Pe baza acestei tehnici pot fi formate punctele ornamentale, precum punctul de tesut simplu sau in diagonala. 

  • Punctul in urma acului:

 Fiind similar tehnicii mentionate anterior, punctul in urma acului este executat introducand acul prin partea anterioara a panzei si trecandu-l, dupa un anumit numar de fire, pe partea posterioara, in linie orizontala. Acesta se repeta pastrand distanta intre puncte, pana la finalizarea motivului. 

  • Punctul tighel:

 Spre deosebire de primele doua tehnici de brodat, acesta se realizeaza fara a pastra distanta dintre puncte. Putand fi executat atat pe o singura fata, cat si pe doua fete, punctul tighel este in special utilizat in zona Botosanilor, pentru a imbina sau a decora camasile drepte. 

  • Punctul oblic:

  Punctul oblic reprezinta baza de creare a broderiilor sub forma de cruce, realizandu-se de la dreapta la stanga pe linie oblica, atat pe fata, cat si pe dos. Acul este introdus oblic in panza si este scos in acelasi mod dupa un un anumit numar de fire, in functie de material. 

  Arta broderiei poarta in sine intregul specific si spirit national al poporului roman. Avand o istorie atat de indelungata in spate, aceasta a evoluat si s-a schimbat odata cu civilizatia autohtona, devenind, in cele din urma, ceea ce reprezinta in prezent: un mestesug traditional inca practicat in multiple spatii ale Romaniei si care, prin influenta pe care o are asupra industriei vestimentare actuale, te face sa fii mandru de originile tale de fiecare data cand porti o piesa brodata in motive si simboluri nationale. 

 Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Pinterest.com. 

Postat de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *