Articole de blog - Ie Nationala

Ia traditionala romaneasca este o piesa vestimentara care atrage tot mai multi admiratori, atat in tara, cat si in strainatate. Apreciata indeosebi pentru croiul lejer si motivele originale brodate, farmecul acestui articol este dat, in primul rand, de materialul fin si delicat din care este confectionat, si anume panza topita. Afla din acest articol de ce este aceasta tesatura atat de speciala!

Cuprins:

  1. Ce este panza topita?
  2. Care sunt particularitatile speciale ale panzei topite?
  3. Ce produse se pot confectiona din panza topita?
1. Ce este panza topita?

Panza topita este principalul material folosit pentru iile traditionale romanesti. Este o tesatura subtire, fluida si aerata, care se aranjeaza frumos pe corp, oferind un confort deosebit si o senzatie placuta la atingere. Pentru realizarea acestui material se foloseste o tehnologie moderna deosebita care pastreaza proprietatile naturale ale fibrelor, dar adauga rezistenta sporita si durabilitate superioara.

Panza topita se poate obtine din bumbac, in sau matase si, in functie de compozitie, are diverse grade de desime. Tesatura este moale si are un aspect usor creponat, care poate fi netezit prin calcare. Imediat ce materialul este spalat, crepul revine deoarece aceasta forma specifica este imprimata in memoria firelor.

2. Care sunt particularitatile speciale ale panzei topite?

Panza topita este o tesatura deosebita, cunoscuta in special pentru urmatoarele caracteristici:

  • Este hipoalergenica si antibacteriana, fiind un material ideal pentru pielea sensibila;
  • Are un aspect aerat, lasand astfel pielea sa respire;
  • Este foarte rezistenta, prin urmare nu se va strica dupa spalari frecvente, indiferent de temperatura folosita pentru curatare;
  • Este usor de intretinut, nefiind necesar sa calci materialul;
  • Revine la aspectul initial, usor creponat, dupa fiecare spalare si uscare;
  • Dispune de un grad superior de absorbtie a lichidelor.
3. Ce produse se pot confectiona din panza topita?

Panza topita este o tesatura extrem de versatila, putand fi utilizata pentru confectionarea mai multor tipuri de produse, printre care:

  •  Articole vestimentare

Cea mai cunoscuta piesa vestimentara fabricata din panza topita este ia traditionala romaneasca. Confectionata din in, canepa, bumbac sau matase, camasa deosebit de frumoasa cusuta in trecut cu mare mestesug de femeile de la tara era purtata cu mandrie in zilele festive, la petrecerile campenesti, sezatoare si la alte ocazii speciale.

Dupa o perioada extrem de lunga in care ia romaneasca a fost profund neglijata, astazi ea reprezinta unul dintre cele mai trendy articole vestimentare din garderoba unei femei. Popularitatea iei se datoreaza in principal versatilitatii sale, fiind extrem de usor de integrat in orice tinuta, atat casual, cat si mai eleganta. Exista nenumarate modele, cu design si croiuri diferite, insa cele brodate cu motive geometrice sau florale sunt cele mai cautate, admirate si pretuite.  

Nu doar iile se pot confectiona din acest material. Fiind o tesatura subtire si aerata, panza topita reprezinta alegerea ideala pentru diverse articole vestimentare purtate special in sezonul cald.  Pe site-ul ienationala.ro vei gasi rochii si fuste lejere, comode, care iti vor asigura libertatea de miscare de care ai nevoie in zilele fierbinti de vara.

  • Marsupiu pentru bebelusi 

Si bebelusii pot beneficia de mai mult confort cu ajutorul wrap-ului de infasat din panza topita. Tot mai multe mamici apeleaza la aceasta tesatura deoarece este moale, subtire si lasa pielea delicata a celui mic sa respire. Nici pruncul, si nici purtatorul esarfei nu va transpira excesiv in zilele foarte calduroase.

  • Textile pentru uz casnic

Datorita structurii ferme si rezistentei deosebite a tesaturii, panza topita este folosita si pentru fabricarea diverselor textile pentru casa, precum: fete de masa, prosoape de bucatarie, suporturi textile pentru farfurii, huse de perne sau perdele. De asemenea, lenjeria de pat din panza topita este deosebit de apreciata de gospodine deoarece este placuta la atingere si foarte prietenoasa cu pielea sensibila.

  • Diverse produse handmade

Gratie calitatii superioare a tesaturii, din panza topita se pot confectiona diverse accesorii handmade, precum papusi haioase sau diverse jucarii pentru bebelusi. Depinde doar de imaginatia si priceperea mesterului artizan, posibilitatile de creatie fiind nelimitate.

Asadar, cunoscuta mai ales ca tesatura specifica iei traditionale romanesti, panza topita este un material special, extrem de versatil, de care te poti indragosti foarte usor. Foloseste si tu produsele confectionate din panza topita, rasfata-ti simturile si bucura-te de confortul oferit de aceasta tesatura fermecatoare, delicata si distinsa. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, ienationala.ro

Click aici pentru pentru a naviga pe www.IeNationala.ro!

Postat de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *