Imprimeurile traditionale in functie de regiunea tarii

In: Root On: luni, ianuarie 7, 2019 Comment: 0 Hit: 570

Ia este una din piesele de baza ale portului traditional romanesc, care in prezent este reinterpretata si comercializata in varii colturi ale lumii. Aceasta nu mai tine strict de cultura romaneasca, ea fiind prezenta si in portul mai multor popoare europene.

Mai mult decat atat, varietatea ornamentelor care o imbraca, schimbarile si adaptarile prin care a trecut de-a lungul timpului, plus influentele straine fac tot mai dificila identificarea iei romanesti in stilul si forma sa autentica.

Piesele vestimentare moderne care imbina caracterul popular cu cel trendy au devenit extrem de apreciate si iubite de publicul feminin. Motivele florale, formele geometrice sau cromatica deosebita infatisata pe camasile si bluzitele albe au cucerit si ochii strainilor.

Istoria iilor este una fabuloasa si extrem de deosebita prin sursele sale de inspiratie. Fiind un popor destul de mare si care ne puteam distinge mai mult prin cultura unica din fiecare regiune a tarii, imprimeurile si detaliile costumelor populare s-au format in diverse forme. A dovedi ca iubesti stilul autentic romanesc nu se dovedeste doar prin imbracarea iilor, ci si prin interesul si pasiunea pe care o manifesti fata cultura ce sta in spatele lor.

Noi iti propunem o prezentarea a tuturor stilurilor, formelor si detaliilor pe care le implica o ie romaneasca in functie de regiunea reprezentativa. Astazi, vedem o unitate a cestor stiluri, insa in trecut, acest lucru avea o importanta destul de mare.

Ia romaneasca din Oltenia

In Mehedinti, reprezentative sunt camasile incretite la gat, cu altita lata si broderie cu fir rosu-visniu ori negru si manecile cu manseta. Daca ne raportam la cele vechi, maneca este foarte larga si fara manseta.

In zonele din Gorj si Valcea, iile sunt brodate cu fire de arnici, matase, de culoare aurie sau argintie. Sunt decorate magistral cu ajurorul figurilor geometrice si florale asortate cu paiete. Odata cu trecerea timpului, acestea au fost imbogatite cu broderii generoase pe piepti, executate cu aceleasi culori ca la altita.

Ia romaneasca din Muntenia

In Muntenia se remarca intr-o mai mare masura firul argintiu si auriu, arniciul viu colorat, matasea , paietele care sunt cunoscute in limbaj popular ca fluturi si margelele. In partea de sud, costmul traditional tradeaza influenta balcanico-orientala prin croiul specific.

Broderiile nu sunt foarte impunatoare, ci se remarca prin detalii discrete si delicate. Predomina figurile geometrice (patrat, romb, dreptunghi). Manecile sunt incununate spre final cu bentite si volanese fimple. Cromatica este una usor sobra, armoniindu-se perfect si decoratiile.

Iile din Moldova, Transilvania si Dobrogea

Analizand din punct de vedere cromatic, ia romaneasca care se poarta in Suceava se remarca prin culori sobre, dar placute, asa cum este: cafeniul, verde inchis, brun sau negru, fiind si zone in care abunda elementele decorative cusute cu fir mai gros si buclat.

Coborand spres zona Vrancei, vom remarca o geometrie puternica reflectata prin culori tari si o croiala speciala a manecii, rasucita ce aduce un efect de spirala.

Camasile specifice Dobrogei si Apusenilor au fiecare o personalitate aparte si deosebita. Forma si croiul prezinta partcularitati similare, insa mai au si elemente in plus, cunoscute sub numele de ciupag, fodor si platca. Cusaturile ornamentale sunt si ele nelipsite, regasindu-se in varii forme traditionale inspirate din mestesugurile si activitatile oamenilor din zona.

 

Magazinul nostru respecta cu fidelitate stilul si motivele folclorice specifice portului traditional. Inspira-te si tu din colectiile noastre de ii autentice si creeaza-ti un look pe masura. Daca stilul tau este unul mai modern, te invitam sa vizitezi categoriile de bluze, rochii sau paltoane foarte elegante si chic cu mici detalii traditionale aplicate.

 

 

Ia este una din piesele de baza ale portului traditional romanesc, care in prezent este reinterpretata si comercializata in varii colturi ale lumii. Aceasta nu mai tine strict de cultura romaneasca, ea fiind prezenta si in portul mai multor popoare europene.

Comments

Leave your comment

Top