Ia si diferentele de modele de la o regiune la alta

In: Ie nationala On: marţi, ianuarie 15, 2019 Comment: 0 Hit: 1100

Ia, deja celebra in toata lumea, cunoaste diferite variante privind designul. Nici croiul nu se aseamana de fiecare data. Este binecunoscut faptul ca ia reprezinta motivele traditionale specifice fiecarei zone.

Ia, deja celebra in toata lumea, cunoaste diferite variante privind designul. Nici croiul nu se aseamana de fiecare data. Este binecunoscut faptul ca ia reprezinta motivele traditionale specifice fiecarei zone.

Dupa Marea Unire, 1918, ia a fost intens promovata pe principiul de unitate, de simbol ce defineste pe romani, indiferent de zona in care acestia traiesc. Totusi, la o analiza in detaliu, este usor de observant ce diferente exista la tipurile de ii, privind elementele traditionale, de la o zona la alta.

De regula, ia autentica este definita de panza de casa, cea tesuta la razboi cu doua ite. Este cusuta cu arnici sau mulineuri, cu fluturi, margele, fir metalic fie alb, fie galben. Spre exemplu in Ardeal, Moldova, dar si in zona Muscel se foloseste adesea fir mai gros, intrucat motivele traditionale sunt bogate, robuste, ample si cu punct buclat. In schimb, cand vine vorba de Oltenia, Moldova sau Dobrogea panza este mai rara, intrucat firul este rasucit.

O alta diferenta intre tipurile de ii se refera, in trecut, la culori si la modurile de obtinere ale acestora. Difereau foarte mult, intrucat nu existau produse pentru vopsire; aceasta era obtinuta din produse vegetale, din frunze de nuc, de mar, din zeama de varza etc.

Alte diferente intre ii

Croiala acestor camasi traditionale este de asemenea o nota de diferenta. Camasa cu altita este specifica zonelor Bucovina, Moldova, Oltenia si Muntenia, camasa cu tablie este specifica zonei Hunedoara, Arad, in timp ce camasa cu umeri este intalnita in zone precum Transilvania, Sibiu si Fagaras. Se mai cunosc de asemenea iile cu ciocanele, ia de Saliste, camasa cu lancez cum este in zona Valea Bistritei, Neamt. In Maramures insa se regaseste camasa cu platca.

Desigur ca si modul de coasere este diferit si distinctiv pentru fiecare zona in parte.

Ia neagra

Ia neagra este indeosebi specifica Gorjului. In Arges se intalneste ia cu vaza rosu, negru sau visiniu, ornamentata cu flori de cele mai multe ori.

In Muntii Apuseni ia monocroma este cunoscuta. Sunt preferate culori precum galben, rosul aprins, o alegere mai ales pentru fetele tinere. Insa se foloseste si negrul ca nota de contrast, de regula o alegere pentru femeile mai in varsta.

Daca ne referim la zona Dobrogea se distinge cromatica simpla. Si de aceasta data se pune accent si pe negru, dar si pe rosu. Acestea se combina cu firul auriu sau argintiu adesea existent in modelele de pe ii. Fulturii asezati in forma de solzi reprezinta de asemenea un model distinctiv zonei.

In Suceava fondul alb sau galben este specific. Culorile preferate sunt verdele, rosul, albastrul. Margelele sunt adesea folosite in a crea modele. Culori tari precum rosu inchis, visiniu se folosesc si la iile din Arges si Valcea, in timp ce in Vrancea sunt preferate cele cu rosu, negru, verde sau ocru.

Maramuresul iese in evidenta din nou cu galbenul portocaliu. Ia de Vlasca este si ea viu colorata, in tonuri de rosu cu negru, verde kaki, galben.

 

Desi aparent atat de diferite la partea de culori si dispuneri ale modelelor, ale cusaturilor, iile au totusi un punct comun, un stil unitar privind materia prima, croiul si ornamentele. Motivele folosite sunt cel mai adesea fie cele florale, fie cele geometrice.

Pentru cei care isi doresc o astfel de “zestre” in garderoba lor dispunem de o colectie pretioasa de ii autentice, vintage. Acestea sunt adevaratele tipuri de ii cu care orice roman se mandreste. O astfel de achizitie este desavarsita de modelele atent lucrate si de istoria ce sta in spatele acestor camasi traditionale. Va asteptam in cadrul paginii noastre pentru a vizualiza tipurile de ii.

Comments

Leave your comment

Top